مهرماه فصل کاشت گندم در روستای مخور

هرسال دراویل مهرماه کشت گندم دیم در زمین های کشاورزی روستای مخورشروع می شود وبرنامه به این صورت است زمینی که درمهرماه کشت می شوددراواخر اردیبهشت ماه واوایل خردادشخم زده شده است ودر اوایل شهریور زمین به وسیله صاف کن صاف واماده کشت می شود.بذرگندم به همراه کودشیمیایی سیاه(کود پاییز ه) به وسیله ابزارکشاورزی به نام بذرپاش که به پشت تراکتور بسته شده است درزمین شخم زده واماده کشت درزیرخاک جای می گیرد.

طبیعت روستای مخور درپاییز98

پاییزفصل شیره پزان در روستای مخور

شراب شیره انگور خواهم

حریف سرخوش مخمورخواهم

مرابویی رسید ازسوی حلاج

زساقی باده منصورخواهم (مولانا )

شیره انگور ماده غذایی بسیارپرخاصیتی است که ان را ازاب انگورتهیه می کنند ازانگور که خودیکی ازپرخاصیت ترین وبهترین میوه هایی است که خداوند برای مصرف ما انسانها افریده است وازان بعنوان یکی ازمیوه های بهشتی نام برده است انگور میوه ای است که خداوند بلندمرتبه 11مرتبه درقران کریم ازان به اسم عربی عنب نام برده است انگورمیوه ای است سرشارازویتامین های مختلف ومفید که خواص ان بیشماروبی اندازه است پیامبراکرم (ص )می فرمایند:بهترین غذای شما نان وبهترین میوه شما انگوراست حالاشیره انگور راازاین میوه بهشتی تهیه می کنند.شیره انگوریک ماده غذایی باطبیعتی گرم است که دارای خواصی بسیاربسیارزیاداست شیره انگور یکی ازپرکالری ترین موادغذایی است این ماده غذایی بسیارخون سازاست وبرای کسانی که دچارکم خونی هستندبسیارتوصیه می شودومصرف ان روزانه1/3اهن بدن راتامین می کند  شیره انگوربه غیرازخاصیت خون سازبودن ان خون راهم تصفیه می کند.کسانی که دچارضعف بدنی هستند ودراثریک بیماری یاجراحی های انجام شده روی بدن انها ازلحاظ وضعیت جسمانی ضعیف شده اند مصرف شیره انگور بهترین ماده غذایی پرخاصیت وهمه چیزتمام برای این افراد است.شیره انگورباعث غلیظ کردن شیرمادر می شود وهم چنین برای کسانی که دارای ضعف اعصاب هستند شیره انگوربسیارمفیداست شیره انگوربه سبب ویتامین های مختلف موجود دران برای کودکان درسن رشدبسیار مفیداست شیره انگوربرای جلوگیری و ابتلا به بیماریهایی مثل سرطان ،برای درمان یبوست برای سلامت پوست و...بسیارمفیداست بهترین زمان مصرف شیره انگور باتوجه به طبیعت گرم ان درفصل سرما می باشد وشیره انگور رامی توان به صورت شربت ویادرست کردن حلوا وریختن ان روی شیربرنج ویاهمراه باپودرگردو و...استفاده کرد وروش تهیه ان هم به این صورت است که بعد از دراوردن اب انگور ان را داخل دیگ یاقابلمه بزرگی ریخته وروری حرارت قرار می دهیم وقبل ازاینکه اب انگوربه جوش بیاییدیعنی زمانی که ازکناره های ظرف حباب بالامی ایدخاک سفید را بادست کم کم داخل ان می ریزیم وکف برامده ازان راازداخل دیگ بیرون می ریزیم وبعدازان که تمام کف رابیرون ریختیم زیرقابلمه یادیگ راخاموش می کنیم وحدود10ساعت می گذاریم که محتویات داخل ان خوب ته نشین بشودبعداز ان باملاقه اب داخل دیگ رابه داخل دیگ دیگری انتقال می دهیم طوری که محتویات ته دیگ را داخل دیگ جدیدنریزیم وبعدازان دوباره دیگ راروی حرارت می گذاریم تا ان قدربجوشدکه اب انگورما به شیره تبدیل بشود شیره ماهروقت که کاملاً شیرین و زلال وصاف شدکارما به پایان رسیده است.درضمن علت ریختن خاک سفیدبه داخل اب انگور به این دلیل است که این خاک سفیدترشی انگور رامی گیرد وان راصاف وزلال می کند درواقع اگراین خاک سفیدبه داخل ان ریخته نشود شیره ما پاک وحلال نیست.استان همدان وبالاخص شهرستان ملایراین استان یکی ازبزرگترین استان های تولیدکننده شیره مرغوب کشوراست.

 هرسال دراوایل فصل پاییز بارسیدن انگورهای باغات گوجعلی روستای مخوربخش زیادی ازاین انگورها توسط ساکنان روستای مخور به شیره تبدیل می شود. درروستای مخورشیره راازاب انگور طی فرایندی سنتی بدست می اورند

قرارمان فصل انگور.مهر98روستای مخور

  

قرارمان فصل انگور

شراب که شدم بیا

توجام بیاور

من جان

(رحمان عباسی)

اواخرشهریور واوایل مهرماه روستای مخور یکی ازدلپذیرترین ودلچسپ ترین شرایط اب وهوایی را دارا می باشد دراین زمان ازسال وضعیت اب وهوایی به گونه ای است که ازشدت گرمای تابستان تاحدودزیادی کاسته شده وسرمای پاییزی هم هنوزشروع نشده شرایطی بسارمطلوب وخاص وجود دارد.صبح ها نسیم بسیارخنک ومایل به سردپاییزی وموقع ظهرگرمای دلنشین پاییزی،گرما وسرمایی که انسان دراین حدواندازه هردو انها رادوست دارد وازبودن درچنین شرایط اب وهوایی لذت می برد.

بعلت کوهستانی و سردسیر بودن استان همدان وبالاخص منطقه مهربان انگورهای باغات گوجعلی روستای مخورهرسال دراوایل فصل پاییز رسیده وچیده می شوندوازاین انگورهای چیده شده مقداری به کشمش ومویزتبدیل ومقدار بیشتر ان هم به صورت شیره انگور در اورده می شوند.همان طورکه درمطالب مرتبط قبلاً توضیح داده شدانگورهای باغات گوجعلی روستای مخورضمن داشتن تنوع زیاد یکی ازخوشمزه ترین انگورهای ایران می باشند.

وظایف دهیاری های روستایی

قانون تاسیس دهیاری در روستاها درسال 1377به تاییدمجلس شورای اسلامی رسیدوشروع به کاران یعنی انتخاب اولین دهیارها برای بعضی از روستاهای کشوردرسال 1382صورت پذیرفت.در واقع دهیار در روستاهمان کارکدخداهای سابق را انجام می دهندیعنی رسیدگی به امورات یک روستابه عهده دهیاری ان روستامی باشدوبه نوعی دهیاری دریک روستا همان کارشهرداری درشهر را انجام می دهد.وقانون انتخاب دهیاربه این صورت است که دهیار هر4 سال یک بارتوسط شوراهای ان روستاانتخاب وبه بخشداری ان منطقه معرفی می شوند و شوراها اختیار ان رادارند همانند انتخاب دهیار،همچنان ان راعزل وازکار برکنارنمایندبه هرحال وظیفه دهیاردرکل رسیدگی به امورات ومشکلات یک روستا می باشدو این دهیار است که به همه مشکلات یک روستا اعم ازکم وکاستی های ان روستابایدرسیدگی وپیگیرجهت رفع انهاباشدورسیدگی به امورات ومشکلات یک روستادر ادارات مربوطه ی بخش توسط دهیاربه گونه ای است که باپیگیری های مکررومداوم وداشتن جسارت وپشتکارشخص دهیارامکان پذیراست و صرف داشتن تحصیلات ومدارک تحصیلیدر انجام این امورات چندان پاسخگونمی باشد.وبه طورعامیانه شخص دهیاربایدفردی فعال وپرتلاش  ودارای روابط عمومی بالا در ادارات باشدواگرغیرازاین باشد برای پیشرفت ان روستا ورسیدگی به مشکلات انها کاری ازپیش نخواهدبرد.ماازمقایسه مجموعه کارهایی که دهیاران چندروستا برای روستای خودانجام داده اندمی توانیم میزان توانایی دهیارروستای خودرا دریابیم واین وظایف شوراهای ان روستا است که درصورت احساس ضعف وناتوانی دهیارروستای خود درابتداضمن دادن تذکرات شفاهی وکتبی به ان درصورت افزایش ندادن فعالیت وتلاش خود در برطرف کردن مشکلات روستا ان راعزل ونفردیگری راجایگزین نامبرده نمایند.دهیاران روستاها ازمزایای دریافت حقوق ماهانه وحق بیمه بهرمندهستند پس بایدپیگیرمشکلات ومعضلات روستای خودباشند وعدم تلاش وکوشش وسهل انگاری انها نسبت به پیگیری مشکلات یک روستا منجربه تضییع حقوق ساکنان ان روستامی شود.